contacts

NATUZZI INDUSTRY HEADQUARTER

+ PROJECT DATA
  • Status
    Project
  • Year
    1999 - 2001
  • Tipology
    Headquarters
  • Location
    Iesce (BA)
  • Client
    Industrie Natuzzi S.p.a.
  • Budget
    about 33 million € (adjusted to 2013)
  • Total Area/Surface/Volume
    30.000 sq m
+ DESCRIPTION

The project is articulated by way of three large bodies that are arranged around a green courtyard, planned with two series of terraces and converging at a central point of the composition. This “court” is the principal spatial nucleus of the new headquarters and is planned to be the principal visual point of interaction between the volumes of the general composition. Each building is made up of a variable curved beam structure, every beam has the same shape and circumscribe the living space. The beams, like in a grand “hanger”, define the volume like a single continuous shed roofing and constitutes the principal architectural element of the project. Made in plywood, each single element of the roof structure rests on the ground in two points. The roof is covered on the inside with titanium sheets, and is likened to a giant dragon partly buried in the earth. The volumetric direction of the three bodies has been studied in such a way to give the maximum visibility of every facade. A large and continuous glass window has enclosed the habitat volume.
 

+ CREDITS

DESIGN DEVELOPMENT

Architect

Mario Bellini Architects

Design Team
Mario Bellini.  With Giovanni  Cappelletti

Project Team
Giovanni Cappelletti (project architect). With Giovanni Pigni, Maria Grazia Angiolini, Matteo Bulli, Luigi Vaciago (3D model and render image), Marco Piccione (Model)

Project Manager
Industrie Natuzzi S.p.a (manager Nino Del Re)

back
credits
logo bellini

chiudi gallery

#